Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

530 δις € σε τράπεζες από την ΕΚΤ με 1% επιτόκιο

Πριν λίγες ώρες ολοκληρώθηκε η διάθεση 530 δις € από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε 800 τράπεζες της Ε.Ε. με σκοπό τη σταθεροποίηση του ευρώ σε μορφή δανείων με ορίζοντα 3 χρόνων.

Μέχρι εδώ όλα καλά, θα πει κάποιος ότι το τραπεζικό σύστημα με το σταγονόμετρο μετράει τις καταθέσεις και για να αρχίσει η αγορά στη Γηραιά Ήπειρο να ζεσταίνεται πρέπει οι τράπεζες να έχουν ρευστό να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις.

Το σκανδαλώδες στη παραπάνω είδηση που δημοσίευσε η ΕΡΤ είναι το επιτόκιο με το οποίο δανείστηκαν οι τράπεζες το ποσό αυτό,το οποίο ανήλθε στο 1%.
Θα πούμε το προφανές,ότι δηλαδή οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι στο χείλος της χρεοκοπίας όπως η Ελλάδα,η Ισπανία,η Πορτογαλία,η Ισπανία και άλλες δανείζονται με τεράστιο επιτόκιο από τα ταμεία της Ε.Κ.Τ. οι τράπεζες δανείζονται με 1%.

Ένα επιτόκιο που αν δινόταν στη περίπτωση της Ελλάδας τότε η χώρα μας δε θα είχε πρώτον την ανάγκη να μπει στο ΔΝΤ, ένα επιτόκιο που θα έλυνε τα χέρια σε κάθε κυβέρνηση (μη ξεχνάμε ότι το πρώτο μνημόνιο είχε επιτόκιο euribor+2%+0,5% και του χρόνου το 2% θα μετατραπεί σε 3% και μη ξεχνάμε τη συνολικά αυξανόμενη πορεία του euribor τα τελευταία 2 έτη)και έτσι θα μπορούσαμε σα κράτος να συμμαζέψουμε τα οικονομικά μας κοιτάζοντας με αισιοδοξία το τέλος.
Να θυμίσουμε ότι η χώρα μας έχει αναλάβει να μαζέψει το έλλειμμα της σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα που ΑΝ τα καταφέρει θα αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ.

Την ίδια στιγμή,με 1% η χώρα μας δε θα έπρεπε να υποθηκεύσει όλη την ακίνητη περιουσία της με αποικιοκρατικούς όρους ενώ θα μπορούσε δειλά να κοιτάζει και την ανάπτυξη και να μη κάνει μόνο περικοπές (σε περιόδους ύφεσης το κράτος πρέπει να βοηθά τις επενδύσεις,ενώ να τονίσουμε πως αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να συνεχίσει να είναι σπάταλο,μα να δημιουργήσει ένα κοκτέιλ σωστών επενδύσεων και ταυτόχρονα εξορθολογισμό των δαπανών και του μεγέθους της Δημόσιας Διοίκησης)

Τα συμπεράσματα,δικά σας

Δεν υπάρχουν σχόλια: