Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Το πιο αισχρό ομόλογο που θα μπορούσε να δημιουργήσει η Deutsche Bank


Αν πιστεύατε ότι τα τοξικά στεγαστικά δάνεια των ΗΠΑ ήταν τα πιο παράνομα στη συνείδησή σας ομόλογα που υπάρχουν, λόγω της λειτουργίας τους που ήταν εντελώς προκλητικά δομημένα εξαιτίας διαφόρων λόγων (για παράδειγμα στις naked αγορές μπορούσες να πεις ότι πουλάς 100 ομόλογα,ενώ διέθετες μόνο ένα και να ρίξεις επίτηδες τη τιμή τους συνολικά) τότε το Spiegel έρχεται να σας διαψεύσει.

Το νέο ομόλογο (που ουσιαστικά είναι ένα είδος στοιχήματος) παίζει με την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη και μάλιστα ίσως τη πιο αγαθή,όχι τη παιδική, μα αυτή των ηλικιωμένων. Με απλά λόγια στη Γερμανία δημιουργήθηκε ένα ομόλογο το οποίο ονομάζεται 
Kompass Life 3 και ήδη το χαρτοφυλάκιό του έχει αξία 700 εκατομμύρια €

Η σύλληψη όπως μας ενημερώνουν "ΤΑ ΝΕΑ" είναι απλή: 

Διαλέγεις μια ομάδα 500 Αμερικανών ηλικίας 72 έως 85 ετών, συγκεντρώνεις με τη συναίνεσή τους πληροφορίες για την υγεία τους, αξιολογείς με επιστημονικό τρόπο(σ.σ. και οι οίκοι αξιολόγησης στην αρχή έλεγαν πως αξιολογούν με επιστημονικό τρόπο,ενώ έπειτα, ενώπιον του δικαστηρίου έλεγαν πως απλά εξέφραζαν την...άποψή τους.) το βιώσιμο ζωής τους και ποντάρεις στο πότε θα πεθάνουν. Όσο πιο γρήγορα αποχαιρετήσουν τα εγκόσμια τόσο πιο πολλά κερδίζεις.

Όσο περισσότερο ζουν πέρα από την προβλεπόμενη ημερομηνία του θανάτου τους, αντίθετα, τόσο μικρότερο είναι το κέρδος της τράπεζας. Με άλλα λόγια, το συμφέρον του επενδυτή είναι "να τα τινάξει" ο γέρος όσο το δυνατόν πιο σύντομα!
Κάπως έτσι γεννήθηκαν τα «ομόλογα του θανάτου», η τελευταία κατηγορία των λεγόμενων τοξικών χρηματοπιστωτικών προϊόντων. Πίσω τους δεν βρίσκονται κάποιοι άθλιοι κερδοσκόποι ή κάποια σκοτεινά hedge funds, αλλά η έγκυρη και αξιοσέβαστη Deutsche Bank.

Ίσως για κάποιους η ανθρώπινη αξιοπρέπεια να μην αποτελεί τόσο σοβαρό ζήτημα,ειδικά όταν ¨παίζονται¨ τόσα χρήματα. Για να λαϊκίσουμε και λίγο, "θα ξαναφέρουμε στις μνήμες μας τη στάση των ΝΑΖΙ απέναντι στα ΜΗ άτομα και το πως τους φερόταν η πολιτική και κυρίως η ιατρική εξουσία του καθεστώτος "όπως γράφει ο 
Στέφανο Ροντοτά στη «Ρεπούμπλικα», ενώ συνεχίζει λέγοντας: "
οι ηλικιωμένοι δεν αντιμετωπίζονται πλέον ως πρόσωπα, αλλά ως αναλώσιμα προϊόντα. Ανάμεσα στον κόσμο των ανθρώπων και τον κόσμο των πραγμάτων δεν υπάρχουν πλέον όρια, αλλά μια διεστραμμένη συνέχεια."
 
σ.σ. Το κείμενο γράφτηκε επ΄ευκαιρία του κάτωθι άρθρου


Δεν υπάρχουν σχόλια: