Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Επιστολή εφήβου βουλευτή προς το Πρόεδρο της Δημοκρατίας


Η υπ΄ αριθμόν πρωτοκόλλου 60/24/01 επιστολή προς το Πρόεδρο της Δημοκρατίας του εφήβου βουλευτή Νικόλαου Σαμπάτη


Αξιότιμε Κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας ,
σας εύχομαι καλές γιορτές με αγάπη και υγεία για εσάς και την οικογένειά σας και είθε το 2012 να δώσει φώτιση στους πολιτικούς αυτής της τόσος μικρής σε έκταση μα, μα τόσο σπουδαίας σε αξία χώρας
Ένα 2012 που ήδη προκαταβάλλεται δυσοίωνο και ανέλπιδο, όπως το 2011, όπως το 2010…Θα είναι ένας ακόμα δύσκολος χειμώνας για την Ελλάδα, μόνο που ο χειμώνας για τον οποίο μιλάω δεν περιορίζεται στους 3 μήνες το έτος ,μα έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και θα συνεχιστεί ακόμα περισσότερα.

Η θάλασσα που είναι συνυφασμένη με αυτό το έθνος από την εμφάνισή του στο πλανήτη, καθώς και ο Ήλιος που καβουρδίζει τις ψυχές των Ελλήνων, τον σμίλεψαν έτσι ώστε να γίνει ένας περήφανος άνθρωπος, άνθρωπος με αγάπη για τη ζωή, με όνειρα, αξιοπρέπεια μα κυρίως αισιοδοξία. Πάντα ψάχνει την αχτίδα φωτός, από εκεί πιάνεται και ξεκινά το ταξίδι του. Ένας λαός ικανός για το καλύτερο μα και το χειρότερο, ένα κομμάτι εύπλαστου πυλού, το οποίο απλόχερα προσφέρεται σε αυτόν που όρισε να τον καθοδηγεί, στον καπετάνιο του καραβιού.
Καπεταναίους γνώρισε πολλούς, ντόπιους, αλλοδαπούς, τυχοδιώκτες μα και φιλεύσπλαχνους. Τους ακολούθησε παντού, από τα βάθη της Ασίας μέχρι το Γιβραλτάρ, από το ναδίρ στο ζενίθ και ξανά πίσω. Πολέμησε, ποίησε ήθος και κάποτε όλοι αποφάσισαν τους ήρωες πλέον να τους αποκαλούν Έλληνες. Έφτιαξε έννοιες άγνωστες για τους άλλους, όπως: Δημοκρατία, Κάλος, Αρετή, Θέατρο μα και τραγωδία.

Όταν το καράβι διαλυόταν, έψαχνε αλλού σκέπη. Από την Αυστραλία ως το Καναδά μα και τη Γερμανία. Ταξίδεψε και στέριωσε, μα πάντα όταν κοίταζε ουρανό, όταν έγλειφε στα χείλη του το αλάτι της θάλασσας, όταν ατένιζε κατάρτια στον ορίζοντα, τον έτρωγε ένα σαράκι, σα το λουλούδι που μακριά από τον Ήλιο μαραζώνει.

Σωστές ή λάθος οι αποφάσεις, ακολούθησε τους καπετάνιους ,κυνήγαγε την ηλιαχτίδα και στις φουρτούνες δε φοβήθηκε ποτέ, στην αντάρα πάντα πρώτος. Όποιος κίνησε να του βλάψει το πλοίο ή την κυρά, αναγνώρισε στο τέλος πως σα και αυτόν άλλος αντίπαλος δεν υπήρξε.
Μα οι καπεταναίοι χάθηκαν και το καράβι έδεσε σε ξένα λιμάνια. Οι ναύτες χαίρονταν τις απολαύσεις από σύγχρονες σειρήνες και έκαναν πρώτους όχι τους άριστους μα τους αρεστούς, τους καπετανίσκους. Σαν ανοίχτηκαν ξανά στο πέλαγο, στη πρώτη φουρτούνα, οι καπετανίσκοι τα έχασαν, φοβήθηκαν και έτσι η ηλιαχτίδα εχάθη.

Τα τελευταία χρόνια Κ. Πρόεδρε οι καπετάνιοι μας οδηγούν σε μια ξέρα και ναύτες λένε πως συνειδητά το πράττουν. Η ξέρα ονομάζεται οικονομική κρίση και όσοι το κουμαντάρουν, ποτέ δε μας είπαν ότι έρχεται. Μόνο έταζαν για να γίνουν αρεστοί.

 ¨Μπήκαν στη πόλη οι οχτροί, μοιράσαν δώρα οι οχτροί
και εμείς γελούσαμε σαν τα παιδιά, τη Πέμπτη μέρα¨ Γιώργος Σκούρτης

 Μα ο ελληνικός λαός, ίσως από προαίσθημα, είχε ορίσει έναν γέροντα, σοφό καπετάνιο πάνω από όλους και τον είχαν ονομάσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για αυτό και η απήχηση που αναγνωρίζουν όλοι προς το θεσμό και το πρόσωπό σας.
Οι πολιτικοί συνειδητά βοηθάνε τους ξένους δανειστές και όχι τους ναύτες μας, διώχνουν το ¨καλό¨ χρέος που δεν είναι ενυπόθηκο και εμπίπτει στο ελληνικό δίκαιο και το αντικαθιστούν γοργά με νέο, ενυπόθηκο και που προστατεύει τους ξένους. Ίσως ήρθε η ώρα να πουλήσουν αυτό το παλιό σκαρί.
Πριν κάποιους μήνες, λίγοι ναύτες, φώναξαν το Πρόεδρο της Δημοκρατίας προδότη και δεκάδες άλλοι το ψιθύρισαν μέσα τους. Μάλλον άρχισαν να πιστεύουν πως η φωνή σας σώπασε, ότι λυγίσατε και εσείς, η ηλιαχτίδα, το τελευταίο του οχυρό. Το άσχημο δεν είναι η κρίση αλλά η έλλειψη ελπίδας, ο χειμώνας για εκατομμύρια Έλληνες.
Σε αυτή τη κρίσιμη ώρα, σας καλώ, σας παρακαλώ και σας ζητώ θερμά να αναλογιστείτε το ειδικό βάρος που έχετε για αυτό το τόπο τη δεδομένη χρονική στιγμή και να θυμηθείτε πως εσείς είστε η Ύστατη Ελπίδα αυτού του τόπου. Μόνο γύρω από το πρόσωπό σας θα μπορούσαν να συσπειρωθούν και να γράψουν οι Έλληνες νέες, λαμπρές σελίδες δόξας.

 Κύριε Πρόεδρε με όλο το σεβασμό, στη χώρα μας συντελείται ένα σκάνδαλο μεγατόνων και θα ήθελα να σας θέσω προ των ευθυνών σας. Με όσο πιο αγαθό πνεύμα και αν προσπαθήσουμε να ενώσουμε τα κομμάτια και πάλι θα καταλήξουμε σε ένα πόρισμα που θα εμπεριέχει λέξεις όπως προδοσία, παιχνίδια στη πλάτη Ελλήνων πολιτών και οργανωμένο σχέδιο.

 Το παζλ περιέχει έννοιες όπως Siemens, μαύρο χρήμα, Goldman Sachs, σκανδαλώδης απόφαση διευθυντού τραπέζης της Ελλάδος για το θέμα Τ+3, δηλώσεις περί Τιτανικού, 28 δις στις τράπεζες, σκάνδαλο Λαυρεντιάδη, Σκάνδαλο/Κατηγορία για κερδοσκοπία κατά ελληνικών ομολόγων από τον αδερφό του κ. Γεωργίου Παπανδρέου, επαχθείς όροι συμμετοχής στο μηχανισμό «στήριξης», προμελετημένη είσοδος της χώρας στο ΔΝΤ, με δηλώσεις, αποφάσεις και ενέργειες έγινε επίσπευση της εισόδου μας στο ΔΝΤ, κατηγορίες για σχεδίαση πραξικοπήματος στην Ελλάδα χωρίς τελικά να κατηγορηθεί έστω και ένας, φορολογική καταιγίδα η οποία σύμφωνα με τη πλειονότητα των οικονομολόγων θα επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα, ξεπούλημα των κερδοφόρων κρατικών επιχειρήσεων μα και των ελλειμματικών (Όταν υπάρχουν φήμες ότι ΔΕΚΟ δανείζονταν για να συνεισφέρουν στα ταμεία του κρατικού προϋπολογισμού κατ΄εντολή Υπουργών), υποβάθμιση της εξωτερικής πολιτικής με μη ανακήρυξη ΑΟΖ και ο κατάλογος μακρύς. Στον αντίποδα η προσπάθεια μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση  που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση μα και πάλι οι αποφάσεις θα μπορούσαν να είναι πιο δίκαιες.

 Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας με μια γρήγορη ανάγνωση η ζυγαριά γέρνει προς τη πλευρά ενός κακού απολογισμού και μιας εφιαλτικής πραγματικότητας για την ελληνική κοινωνία. Μια ελληνική κοινωνία που έχει ορίσει εσάς ως πρώτο πολίτη. Πολλά από αυτά διαδραματίστηκαν στη δική σας θητεία και εσείς «χειροτονήσατε» τους κυρίους Παπανδρέου και Παπαδήμο, Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος τη περίοδο του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου.

 Η επιστήμη της Ιστορίας είναι αμείλικτη, έχοντας δει τόσους καπετάνιους και καπετανίσκους, εύκολα ένας ηγέτης θα γραφτεί στα κατάστιχά της ως ένας από τους πολλούς της σειράς και αρκετά δύσκολα κάποιος θα μνημονεύεται για πάντα για το θάρρος και τον αλτρουισμό που επέδειξε. Η Υστεροφημία ήταν το υπέρτατο αγαθό που θα μπορούσε να αποκτήσει ένας άνδρας, σύμφωνα με την αντίληψη αρχαίων σοφών ναυτών. Στο χέρι σας είναι λοιπόν να γραφτείτε ανεξίτηλα στις μνήμες όλων, στο χέρι σας είναι επίσης να πράξετε το εύκολο και να αλλοτριωθείτε.

 Το να είσαι  Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποτελεί τη μεγαλύτερη τιμή και συνάμα το ύψιστο χρέος απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Τους Έλληνες που σας έχουν ανάγκη σήμερα, πιο πολύ από ποτέ. Ελπίδα, Υστεροφημία, Χρέος, οι λέξεις κλειδιά για να διώξετε τον χειμώνα που καλύπτει τη χώρα τόσο καιρό και να φέρετε τα χελιδόνια στα μάτια όλων. Κλείνοντας, θα παραθέσω τα λόγια του Καβάφη, στο ποίημα Θερμοπύλες:

¨Τιμὴ σὲ ἐκείνους ὅπου στὴν ζωὴν των 
ὥρισαν καὶ φυλάγουν Θερμοπύλες.
Ποτὲ ἀπὸ τὸ χρέος μὴ κινοῦντες…
…Καὶ περισσότερη τιμὴ τοὺς πρέπει ὅταν προβλέπουν,
καὶ πολλοὶ προβλέπουν,
πῶς ὁ Ἐφιάλτης θὰ φανεῖ στὸ τέλος,
κ᾿ οἱ Μῆδοι ἐπιτέλους θὰ διαβοῦνε.¨

Ο ελληνικός λαός κ. Πρόεδρε έχει κάνει πολλές θυσίες, κυρίως αρκετοί που δε φταίνε, αλλά χωρίς αντίκρισμα. Άνθρωποι, άξιοι ,που μεταναστεύουν ξανά ,σχολεία κλείνουν, η δημόσια υγεία και το κοινωνικό κράτος καταλύονται μαζί με τους νόμους, όταν δε οι μεγαλύτεροι υπαίτιοι  προκλητικά γυρνούν ελεύθεροι. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και…ξεκινήστε τη προσπάθεια
Και πάλι χρόνια πολλά με υγεία, ευτυχία, μα και φώτιση, ώστε το νέο έτος να σας φέρει κουράγιο και κυρίως θάρρος.

Καλαμάτα, την 26η Δεκεμβρίου 2011 
Νικόλαος Σαμπάτης,Έφηβος Βουλευτής εν έτει 2005
email : nikossabatis@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: