Η πορεία του Euribor τα τελευταία 3 έτη Πηγή: Ναυτεμπορική |
Ξεκινάμε...Σύμφωνα με το Μνημόνιο στο δάνειο των 110 δις έχει οριστεί επιτόκιο με το οποίο η κεντρική κυβέρνηση θα ξεπληρώσει το δάνειο,το οποίο είναι κυμαινόμενο και έχει βάση το τριμηνιαίο Euribor (Το επιτόκιο με το οποίο δανείζονται οι τράπεζες μεταξύ τους) ΣΥΝ ένα 3% σταθερό. Εύκολα λοιπόν μπορούμε να συμπεράνουμε πως το επιτόκιο με το οποίο δανειζόμαστε είναι άμεσα συνδεδεμένο με το Euribor και η αμέσως επόμενη ερώτηση (αν παίρναμε εμείς προσωπικά δάνειο) θα ήταν να δούμε τη κίνηση του Euribor... Χωρίς να χρειαστούν τεράστιες γνώσεις οικονομικών και με τη βοήθεια του γραφήματος από τη naftemporiki ανακαλύπτουμε το εξής(βλέπε γράφημα στην αρχή του άρθρου):
Το Μάιο του 2010 η χώρα μας υπέγραψε το Μνημόνιο. Ίσως οι πιο πολλοί από εμάς να μην ξέραμε τότε ποια θα ήταν η πορεία του Euribor,μη ξεχνάμε όμως ότι τις αποφάσεις τις πήραν άνθρωποι που έχουν τελειώσει τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου αλλά και που θα έπρεπε να έχουν κοινή λογική...Παρατηρούμε πως το Euribor όταν υπογράφηκε η συμφωνία είχε φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα που είχε ποτέ στην Ιστορία,ήταν περίπου στο 0,7%..Ίσως η λογική να έλεγε πως κάποια στιγμή θα αρχίσει να ξανα ανεβαίνει,όμως οι ιθύνοντες έκριναν πως το συμφέρον ήταν να λάβουν ένα δάνειο με βάση το Euribor..
Η τάση της FED είναι να δώσει ρευστό στην αγορά για να βγει από τη κρίση,με δανεισμό της αμερικανικής κυβέρνησης.Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να την ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μιας και θα αυξηθεί και στην Ευρώπη ο πληθωρισμός με (πιθανή) συνέπεια την περαιτέρω αύξηση του Euribor.Υπάρχει όμως η ιστορία,η οποία μας δείχνει πως όταν η FED το 2003 έκανε κάτι αντίστοιχο το Euribor έφτασε πάνω από...5%.
Άλλος όρος του Μνημονίου αναφέρει πως μετά τα 2 πρώτα χρόνια του Μνημονίου η χώρα θα δανείζεται πάλι με βάση το Euribor αλλά αντί για ένα εφάπαξ 3% με ένα...4%...Αν συνυπολογίσουμε πως το Euribor θα αυξηθεί (είναι ήδη 1,23% σήμερα, 15/1/2012),αρκεί ένα επιτόκιο 2% να συναθροιστεί με το εφάπαξ 4% και να φτάσει η χώρα να δανείζεται με επιτόκια που θα είναι σε δυσθεώρητα ύψη,έτσι θα δοθεί και το μήνυμα στις αγορές πως αφού δε μπορεί η χώρα να δανειστεί ούτε από το Μνημόνιο με κάτω από αυτό το ποσό,ούτε αυτοί θα τη δανείσουν με πιο φθηνά επιτόκια,οπότε δύσκολα θα ξαναβγούμε στις αγορές τα επόμενα χρόνια,παρά τις αντίθετες δηλώσεις Ελλήνων τεχνοκρατών
Κατακλείδα:
Στη πορεία μιας έρευνας υπάρχουν 2 κατηγορίες πληροφοριών,οι ενδείξεις και οι αποδείξεις.
Σειρά ενδείξεων που ανακαλύπτουμε και που θα δημοσιοποιήσουμε σιγά σιγά κάνουν λόγο για ένα Μνημόνιο το οποίο υπογράφτηκε και από τη πρώτη στιγμή όλοι ξέραν πως δε θα μπορέσει στο τέλος να πετύχει. Η άποψή μας λοιπόν είναι ότι ΙΣΩΣ (ένδειξη,όχι απόδειξη) μπήκαμε σε αυτό το μηχανισμό για να μπορέσουν οι δανειστές μας να απαλλαγούν από το ελληνικό χρέος που ήταν χωρίς υποθήκη και με βάση το ελληνικό δίκαιο και να το φορτώσουν στα ευρωπαϊκή κράτη και στο ΔΝΤ αλλά και για να το κάνουν ενυπόθηκο,καθώς και να υπαχθεί στο αγγλικό.
Σύντομα θα σας παρουσιάσουμε με Φ.Ε.Κ. που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2010 τα βήματα ενός τέτοιου πιθανού έργου.
Να ευχαριστήσουμε το χρηματιστηριακό αναλυτή Πάνο Παναγιώτου για τα άρθρα του που αποτέλεσαν πηγή έρευνας για εμάς
1 σχόλιο:
Και η καλύτερη υποθήκη θα είναι το φυσικό αέριο πάνω στο οποίο κάθεται το Αιγαίο. Είναι γνωστή η κουβέντα για τις ευρωπαϊκές, συγνώμη, γερμανικές ανάγκες για ενέργεια , τώρα μάλιστα που καταργείται το πυρηνικό πρόγραμμα της Γερμανίας. Το 2020 που είναι η χρονιά εγκατάλειψης των αντιδραστήρων της θα έχει μια τεράστια δίψα για ενέργεια. Βλέπουμε λοιπόν πως ταιριάζουν και οι χρόνοι υλοποίησης του προγράμματος ιδιοποίησής του ελληνικού πλούτου
Δημοσίευση σχολίου