Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Το τελευταίο χτύπημα στην ελληνική οικονομία


Στην αντίληψή μας υπέπεσε ένα ιδιαίτερο άρθρο από το capital.gr, του Γιώργου Καισάριου.Στο κείμενο αυτό, διαβάστε προσεκτικά την ουσία της νέας μεταρρύθμισης που προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τη τρόικα . Σε όλους τους κλάδους παρατηρείται μια πρακτική που έχει στόχο των αφανισμό των μικρών, σε κάθε κλάδο, και τη δημιουργία μεγάλων επιχειρήσεων, αυτό ξεκίνησε με τους οδηγούς φορτηγών, με τους φαρμακοποιούς και συνεχίζεται τώρα με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας αλλά σίγουρα και τη πηγή αρκετά μεγάλων προβλημάτων φοροδιαφυγής στη χώρα μας, διαβάστε τις νέες αλλαγές:




Σύμφωνα λοιπόν με όσα έχουν ανακοινωθεί, η κυβέρνηση σκοπεύει να φορολογήσει τους ελεύθερους επαγγελματίες με ενιαίο συντελεστή 30% από το πρώτο ευρώ.
Ο πιο κάτω πίνακας μας δείχνει ενδεικτικά τον σημερινό νόμιμο φόρο, τον καινούργιο που θα προκύψει και την επιπλέον επιβάρυνση:

 Για αυτούς τους λίγους  που δηλώνουν σήμερα εισοδήματα από 50.000€ και άνω, δεν θα αλλάξουν πολλά. Ναι μεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο, αλλά αναλογικά με τα μεγέθη δεν είναι πολλά και μπορούν να τα πληρώσουν

Ιδίως δε για αυτούς που δηλώνουν πάνω από 80.000, ο φόρος θα είναι μειωμένος. Άρα εκ πρώτης όψεως, δεν θα αλλάξει σχεδόν τίποτα για αυτούς που δηλώνουν μεγάλα εισοδήματα.

Εκεί όμως που θα γίνει σφαγή με τους νέος συντελεστές (αν τελικά περάσουν), είναι στα χαμηλά εισοδήματα. Αυτοί που δηλώνουν από 5.000 – 30.000 κυριολεκτικά θα σφαγιαστούν.

Το ερώτημα είναι, τι κίνητρο έχει κάποιος να δηλώσει 10.000 εισόδημα; Επίσης, πως είναι δυνατόν κάποιος να είναι ελεύθερος επαγγελματίας, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες (ΟΑΕΕ κτλ) και να του περισσεύουν να πληρώσει και 3.000 ευρώ από πάνω;

Ενδεχομένως το κράτος να πάρει λίγους φόρους παραπάνω, αλλά το κόστος θα είναι να αποκλειστούν από την αγορά εργασίας και από το σύστημα στο σύνολο, πάρα πολλοί, που είναι σήμερα ελεύθεροι επαγγελματίες (καθαρίστριες που τις ανάγκαζαν να έχουν μπλοκάκι για παράδειγμα), αλλά πλέον δεν θα μπορούν, διότι απλά δεν θα βγαίνουν να πληρώσουν τον νόμιμο φόρο που θεωρητικά τους αναλογεί. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι θα κοιτάξουν να βρουν κάποια εργασία μόνο με μαύρα, διότι δεν θα βγαίνουν τα νούμερα για κάτι άλλο.

Η δεύτερη εμπλοκή είναι η εξής: Επειδή φορολογικά δεν θα αλλάξει τίποτα για αυτούς που δηλώνουν μεγάλα εισοδήματα, και επειδή οι διασταυρώσεις θα αναγκάσουν πάρα πολλούς να μην μπορούν να πληρώσουν μαύρα, τότε αυτοί με τα μεγάλα εισοδήματα θα έχουν ακόμα μεγαλύτερα εισοδήματα.

Θα μου πείτε, είναι κακό αυτό; Όχι δεν είναι, αλλά όπως είπα και πριν, επειδή τα νούμερα δεν βγαίνουν να είσαι νόμιμος αν δεν δηλώνεις εισόδημα πάνω από 50.000 ευρώ, πάρα πολλοί θα οδηγηθούν στη φτώχεια διότι δεν θα μπορούν να δουλέψουν ούτε μαύρα. Έτσι λοιπόν θα αυξηθεί το εισόδημα στους επαγγελματίες με μεγάλο εισόδημα και οι επαγγελματίες που δεν έβγαζαν πολλά, θα οδηγηθούν στην απόλυτη φτώχεια.

Επίσης θα γίνει κάτι ακόμα. Όταν θα έρθει η ώρα να αναρρώσει η ελληνική οικονομία, όλοι αυτοί που είναι αποκλεισμένοι από το σύστημα, είτε διότι χρωστούν στην εφορία, στον ΟΑΕΕ, το χαράτσια ή κι εγώ δεν ξέρω τι, δεν θα μπορούν να ξαναμπούν στη σύστημα, διότι δεν μπορούν να αποπληρώσουν τους φόρους που τους έχουν επιβληθεί τόσα χρόνια.

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία δεν θα ανακάμψει ποτέ.

Και όλα αυτά, στο όνομα του ότι οι υπαίτιοι για την καταστροφή αυτής της χώρας είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αρμόζει να τους πιούμε το αίμα, διότι νομίζουν ορισμένοι ότι έτσι θα σωθούν τα δημόσια οικονομικά, για να παραμείνει άθιχτο ως έχει, αυτό το κράτος - τέρας της ρεμούλας, της απάτης, της διαφθοράς και της αδικίας.
george.kesarios@capital.gr
Πηγή: www.capital.gr


Σχόλιο foititesoikonomikon: Πολλές φορές σε άρθρα και ντοκιμαντέρ μας καυτηριάζουμε την έλλειψη αυτοκριτικής στους Έλληνες πολίτες που η αδιαφορία τους ατομικά μας οδήγησε στην κρίση. Φαίνεται όμως, όπως προσπαθούμε από την έρευνά μας που είναι σε εξέλιξη, πως για μια φορά ακόμη αυτοί που εκλέγονται (δημοκρατικά από εμάς) δουλεύουν για συμφέροντα πέραν των δικών μας. Αντί να βρουν τρόπους αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής των ¨μαύρων¨ επιχειρηματιών, καταστρέφουν το σύνολο του τομέα και ετοιμάζονται να το δώσουν στα χέρια λίγων. Δε μας βρίσκει σύμφωνους το μότο του Μπογιόπουλου στο ομώνυμο βιβλίο του: ¨Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε¨ αλλά θα του αλλάξουμε υποκείμενο: ¨Είναι οι ύποπτες αποφάσεις των πολιτικών μας ηλίθιε¨.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν το πιο δυναμικό και ελπιδοφόρο τομέα της οικονομίας της χώρας, παράγοντα συνοχής και οικογενειακής ευημερίας, παράγοντα άνθισης των επενδύσεων και των καινοτομιών, μείωσης της ανεργίας, απόδοσης ΙΚΑ, ΦΠΑ, άνθισης υποβαθμισμένων γειτονιών και άλλων πολλών που δεν αναφέρονται για να μην κουράσουν, όμως οι ιθύνοντες ενδιαφέρονται για τα λογιστικά χρήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα και αφήνουν τη πραγματική οικονομία να αιμορραγεί  .
Αυτή η χώρα, δε θα σωθεί ποτέ