Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Ιδρύστε εταιρία με μόνο 1€


Αν υπάρχει ένας τρόπος αυτή η χώρα να ξεκινήσει να αναπτύσσεται είναι μέσω των ιδιωτικών εταιριών, όπως και να το κάνουμε άλλωστε οι Έλληνες εξ φύσεως είναι άνθρωποι που επιχειρούν και καινοτομούν. Μη ξεχνάμε ότι στην αρχαία Ελλάδα οι ελεύθεροι πολίτες ξεχώριζαν από τους σκλάβους, συν τοις άλλοις, επειδή πληρώνονταν ανάλογα με τη δράση τους και όχι με μισθό. Από την άλλη,όσα χρήματα και αν διαθέσει το δημόσιο (όχι ότι υπάρχουν) αυτά θα κακοδιαχειριστούν ,οπότε αν έχουμε να ελπίζουμε σε κάτι,είναι στις ατομικές επιχειρηματικές δράσεις,αρκεί το κράτος να τις βοηθήσει και να μη τις πνίγει όπως έχουμε συνηθίσει να ακούμε




Η εταιρεία του 1 ευρώ (μετοχικό κεφάλαιο, γιατί το κόστος είναι μεν μικρότερο αλλά υπάρχει) ξεκίνησε. Οι εφαρμοστικές διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε στην αρχή του έτους τέθηκαν σε ισχύ και το δίκτυο πληροφόρησης του υπουργείου Ανάπτυξης Startupgreece ολοκλήρωσε ενημερωτικό οδηγό για τους υποψήφιους επιχειρηματίες:

Η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ):

- Συνιστάται από ένα ή περισσότερα φυσικά ή νομικά πρόσωπα (ιδρυτές). Ωστόσο αρκεί 1 πρόσωπο φυσικό ή νομικό (μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε.). Στην περίπτωση αυτή το όνομα του μοναδικού εταίρου υποβάλλεται σε δημοσιότητα στο Γ.Ε.ΜΗ. Τα φυσικά πρόσωπα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας τους (σύμφωνα με το άρθρο 127 του Αστικού Κώδικα, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 3 του Ν.1329/83). Συμμετοχή ανηλίκου στην ίδρυση Ι.Κ.Ε. επιτρέπεται μόνο κατόπιν δικαστικής άδειας.

- Έχει ορισμένη διάρκειά της (12 έτη, αν και η παράλειψη αναγραφής της διάρκειας δεν αποτελεί λόγο ακυρότητας της εταιρείας). Με την επιφύλαξη του άρθρου 79 του ν. 4072/2012, για τις εταιρικές υποχρεώσεις ευθύνεται μόνο η εταιρεία με την περιουσία της.

- Η δημοσιότητα της εταιρείας πραγματοποιείται είτε στην ιστοσελίδα είτε στο Γ.Ε.ΜΗ., χωρίς να απαιτείται δημοσίευση στο ΦΕΚ/ΤΑΕ-ΕΠΕ & Γ.Ε.ΜΗ.

- Συστήνεται και τροποποιείται με απλό ιδιωτικό έγγραφο, το οποίο ελέγχεται από τις Υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. (δεν απαιτείται δηλαδή συμβολαιογραφικό)

- Το ελάχιστο ύψος εταιρικού κεφαλαίου που απαιτεί ο νόμος για την σύσταση μιας Ι.Κ.Ε. είναι ένα (1) ευρώ. Το κεφάλαιο πρέπει να είναι καταβεβλημένο κατά την σύστασή της.

- Ευθύνη έχουν οι εταίροι μέχρι του ύψους του κεφαλαίου. Η ευθύνη είναι της εταιρείας με την περιουσία της, όχι των εταίρων. Μόνη εξαίρεση είναι ο εταίρος που συμμετέχει με εγγυητική εισφορά, ο οποίος και αναλαμβάνει την υποχρέωση έναντι των τρίτων να εξοφλήσει εφόσον απαιτηθεί από αυτούς χρέη της εταιρείας μέχρι του ύψους της εισφοράς του.

- Για ίδρυση αρμόδιες είναι οι Υπηρεσίες ΓΕ.Μ.Η. που λειτουργούν στα Επιμελητήρια και τα Πιστοποιημένα ως Υπηρεσία Μίας Στάσης Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

- Σε ειδικές περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται το καταστατικό να συνταχθεί με συμβολαιογραφικό έγγραφο, τότε Υπηρεσία μιας Στάσης είναι ο πιστοποιημένος συμβολαιογράφος που θα συντάξει τη συμβολαιογραφική πράξη σύστασης

- Πέρα από το μετοχικό κεφάλαιο του 1 ευρώ ο επιχειρηματίας θα πρέπει να πληρώσει Γραμμάτιο Κόστους Σύστασης Εταιρείας (70 ευρώ και εφόσον οι ιδρυτές είναι πάνω από 3, το κόστος προσαυξάνεται με 5 ευρώ για κάθε επιπλέον ιδρυτή), τέλος καταχώρησης Γ.Ε.Μ.Η (10 ευρώ), κόστος εγγραφής στο επιμελητήριο, τέλος υπέρ του Ταμείου Προνοίας Δικηγόρων Αθηνών (5,80 ευρώ) και φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου (1% επί του κεφαλαίου που αναγράφεται στο καταστατικό), αμοιβή Συμβολαιογράφου (εφόσον επιλεγεί η σύσταση της ΙΚΕ με συμβολαιογραφικό έγγραφο και είναι 44,02 ευρώ για την σύνταξη του συμβολαίου πλέον 6 ευρώ ανά φύλλο, πλέον Φ.Π.Α).

- Σύμφωνα με τον νόμο δεν απαιτείται η παρουσία δικηγόρου κατά την σύσταση της ΙΚΕ. Αν επιλεγεί από τους μετόχους, τότε ισχύει ελάχιστη αμοιβή του δικηγόρου και αυτό αφορά κάθε δικηγόρο που θα παρασταθεί. Αν για παράδειγμα για τη σύσταση της εταιρείας συμπράξουν δύο και έχουν ο καθένας το δικηγόρο του, τότε αμοιβή θα καταβληθεί και στους δύο δικηγόρους. Εισπράττεται από τον ίδιο τον δικηγόρο και δεν αποτελεί μέρος του Γραμματίου Ενιαίου Κόστους Σύστασης.

- Σε περίπτωση που η σύσταση της εταιρείας δεν ολοκληρωθεί για λόγους που ανάγονται στο πρόσωπο των εταίρων και δεν καταχωρηθεί η εταιρεία στο Γ.Ε.ΜΗ., επιστρέφεται το σύνολο των καταβληθέντων ποσών, εκτός του Γραμματίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας. Η επιστροφή του ποσού γίνεται εντός προθεσμίας τριάντα 30 ημερών, η οποία άρχεται από την επομένη εργάσιμη ημέρα που λήγει η προθεσμία θεραπείας των ελλείψεων.

Ο Αντίλογος
Άκρα αρνητικό όμως παραμένει η υποχρέωση εγγραφής στον ΟΑΕΕ καθώς και η υποχρεωτική εγγραφή στα επιμελητήρια. Μάλιστα θεωρούμε τόσο αρνητικό το γεγονός που δεν έχουν καταργηθεί τα παραπάνω, που στις περισσότερες περιπτώσεις ακυρώνονται όλα τα θετικά αυτού του καινούργιου πλαισίου, διότι από άποψης τρέχοντων νομικών εξόδων, είναι τα περισσότερα λεφτά που χρειάζονται στις περιπτώσεις που μια εταιρεία είναι start up.
Δυστυχώς το κρατικοδίαιτο lobby των νομικών και των επιμελητηρίων αποδείχτηκαν πιο δυνατά από την ίδια την τρόικα!

Βρείτε τον πλήρη οδηγό με συμβουλές για τα απαιτούμενο βήματα πριν και μετά τη σύσταση στο

Δεν υπάρχουν σχόλια: