Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2010

Όλο το παρασκήνιο για τη συγχώνευση των ελληνικών τραπεζών.Πειραιώς-Αγροτική-Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο


Βασική αρχή του καπιταλισμού:Μια ανώνυμος εταιρία είναι υπεύθυνη για τις βραχυπρόθεσμες αποφάσεις της, για τις στρατηγικές που θα ακολουθήσει και για το αποτέλεσμα που θα επιτύχει στο τέλος, ειδικά με την έκφρασή του στα ταμπλό των χρηματιστηρίων ανά το κόσμο. Η διάσωση εταιριών θυμίζει έντονα ένα σύστημα που έχει χρόνια τώρα εγκαταλειφθεί, μάλιστα σοσιαλισμός, κρατικοδίαιτη οικονομία και τραπεζικό σύστημα έχουν γίνει έννοιες εκ διαμέτρου αντίθετες.
Οι κυβερνήσεις των χωρών δείχνουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία όμως σε περιπτώσεις πτωχεύσεων τραπεζοπιστωτικών ιδρυμάτων. Γιατί όμως; Πιο πολλά άτομα θα πληγούν από τη πτώχευση μια ελληνικής τράπεζας ή από την πτώχευση και την εξαγορά σε εξευτελιστική τιμή των:Ο.Σ.Ε.,Ολυμπιακής κτλ; Πόσα νοικοκυριά σε κάθε περίπτωση;
Το επιχείρημα που προβάλουν είναι πως "πρέπει" να δημιουργηθεί μια ελληνική υπερ-τράπεζα που θα μπορεί να εγγυηθεί τα χρήματα των καταθετών της στη δύσκολη αυτή περίοδο της παγκόσμιας κρίσης. Μου έρχεται στο νου η Lehman Brothers η οποία ήταν γίγαντας μπροστά στην ελληνική "υπερ-τράπεζα" όμως το αποτέλεσμα είναι γνωστό σε όλους μας.
Για χρόνια ολόκληρα λέμε και γράφουμε πως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι το φιλέτο του ελληνικού τραπεζικού κλάδου με τη μεγάλη καταθετική της βάση και τα λίγα(σε σχέση με τις άλλες)δάνεια που δίνει. Οπότε μιλάμε για έναν ανεκμετάλλευτο πλούτο που κάθε σοβαρός καπιταλιστής θα ήθελε να ελέγχει.Τα stress tests έδειξαν ότι η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται στο κόκκινο οπότε καλό θα ήταν να αποκτήσει μεγαλύτερη καταθετική βάση, άλλωστε τα 700 εκατομμύρια που προσέφερε είναι χρήματα τα οποία της είχε δανείσει το ελληνικό κράτος και απλά τα...επιστρέφει πίσω παίρνοντας μαζί της έναν πολύτιμο θησαυρό και παρότι η τρόικα είχε δείξει αντίθετες διαθέσεις για το να προκύψουν συγχωνεύσεις με χρήματα που είχαν εκταμιευθεί από το Πακέτο Στήριξης. Άλλωστε το θέμα το εξετάζει και η Ευρωπαική Επιτροπή σύμφωνα με τα νεότερα δημοσιεύματα.

Από την άλλη μεριά η υπερ-τράπεζα με το συνδυασμό Πειραιώς Αγροτική Τ.Τ. σίγουρα προκαλεί μια σκέψη για μια εταιρία που θα έχει υψηλά στη στρατηγική της τη πράσινη ανάπτυξη και ήδη η Πειραιώς σε αυτό το τομέα έχει κάνει πολλά βήματα. Επίσης θα έπρεπε από Σεπτέμβρη η Αγροτική να δανεισθεί από την Ε.Ε. μιας και δεν πέρασε το τεστ αξιολόγησης.Αυτό όμως φαντάζει καταστροφικό αν σκεφτεί κάποιος πως η μισή και παραπάνω ελληνική γη είναι υποθηκευμένη στην Αγροτική, έτσι, καλό θα ήταν αν όχι το Δημόσιο, τουλάχιστον Έλληνες επιχειρηματίες να την έχουν στα χέρια τους.

Εν κατακλείδι, σε λίγες μέρες με την βοήθεια των stress tests θα δούμε στην ελληνική πραγματικότητα κάτι που χρόνια δέχεται ζυμώσεις ,τη συνένωση κάποιων τραπεζικών ομίλων, κάτι που θα έπρεπε καιρό πριν να έχει γίνει, όχι για να είναι η πίτα στα χέρια λίγων, αλλά γιατί είναι πιο ασφαλές για τους καταθέτες και η ελληνική οικονομία δεν διαθέτει τεράστιο πλήθος κεφαλαίων ώστε αυτά να έχουν μια τόσο μεγάλη διασπορά,ένα ελληνικό φαινόμενο. Είναι άδικο όμως το καπιταλιστικό σύστημα να δείχνει το καλό του πρόσωπο στους τραπεζίτες που δεν παράγουν και προσφέρουν κάποια "κουραστική" εργασία στο κοινωνικό σύνολο και εταιρίες με ιστορία ετών, εταιρίες που ήταν ο ιστός ενός ολόκληρου κλάδου, άλλες που ένωναν κάθε μέρα όλα τα χωριά της χώρας...να εξαφανίζονται από τον χάρτη. Μα δε μπορείς σα κράτος ,έχει δείξει η πορεία μας τα τελευταία 25 χρόνια ,να αγοράζεις κάθε χρεοκοπημένη επιχείρηση γιατί στο τέλος το έλλειμμά σου θα ανέλθει στα 400 δις...Όταν όμως θα είσαι καπιταλιστής για έναν, θα μάθεις να είσαι και με τους υπόλοιπους...Έστω για λόγους ηθικής...

Δεν υπάρχουν σχόλια: