Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Επιστολή προς νέους. Ένα εκπληκτικό κείμενο. (video)

                           Νέοι,
              Άλλοι από εσάς ήδη έχετε ωριμάσει, ενώ άλλοι τώρα διαμορφώνετε τις απόψεις και τις αντιλήψεις σας για τη ζωή και την κοινωνία.    



Όλοι πάντως βιώνετε αλλαγές άγνωστες στους παλαιότερους λόγω της τεχνολογικής αναπτύξεως , η οποία με τη σειρά της  προκαλεί ανακατατάξεις κάθε λογής σε παγκόσμιο, επομένως και σε εθνικό, επίπεδο. Μέσα σ’ αυτόν τον κυκλώνα των μεταβολών συνέπεσε και η δική σας ζωή.
          Δυστυχώς οι μεγαλύτερες από εσάς γενιές, ζαλισμένες, ενδεχομένως και μεθυσμένες, από τους πρωτόγνωρους ρυθμούς των εξελίξεων στον τεχνικό-υλικό τομέα, ξέχασαν να επιτελέσουν το πλέον σημαντικό χρέος τους, δηλαδή να σας παράσχουν ορθή παιδεία, να σας οπλίσουν με ουσιώδη πνευματικά και ηθικά εφόδια, να σας παραδώσουν έναν κόσμο καλύτερο από αυτόν που παρέλαβαν και να σας εξασφαλίσουν τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για μίαν αξιοπρεπή, και γιατί όχι ευτυχισμένη, ζωή. Αντί όλων αυτών σας παραδίδουν ένα εφιαλτικό φυσικό περιβάλλον, μίαν κοινωνία άκρως «μαζοποιημένη», ή καλύτερα «σαλαμοποιημένη», ένα διεθνές σύστημα ασταθές και αβέβαιο, και κυρίως ένα εργασιακό-οικονομικό περιβάλλον όχι τόσον προβληματικό, όσον ακυρωτικό των ονείρων και προσβλητικό της αξίας σας.
          Στερηθήκατε τις χαρές και τις μικροαπολαύσεις της παιδικής και εφηβικής ηλικίας σκυμμένοι νυχθημερόν πάνω σε τετράδια και βιβλία. Και το αποτέλεσμα; Οι μεν οικογένειές σας αφυδατώθηκαν οικονομικώς, εσείς δε αποστραγγισθήκατε ηθικώς και ψυχικώς. Και στη συνέχεια σπουδάσατε στα Πανεπιστήμια, λάβατε πέραν του ενός πτυχία, αποκτήσατε γνώση μίας, δύο, τριών ξένων γλωσσών. Και το αποτέλεσμα; Όταν ήλθε, ή έρχεται, η στιγμή ν’ απαιτήσετε εργασία ανάλογη των προσόντων σας, βρεθήκατε, ή βρίσκεσθε, μπροστά στο έκτρωμα της ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ και στον εφιάλτη της ΑΝΕΡΓΙΑΣ. Δεν αποτελεί πιο τρανή απόδειξη της Αποτυχίας του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος η αδυναμία του να εξασφαλίσει εργασία και στον τελευταίο πολίτη, υπό την έννοια ότι αυτή, η εργασία, αποτελεί πρώτιστο κοινωνικό χρέος του πολίτη και ακολούθως δικαίωμά του. Όταν όμως το ίδιο το κράτος αρνείται στον πολίτη του να εκπληρώσει το ιερό χρέος της προσφοράς εργασίας προς το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο, τότε αυτοαναιρείται και αυτοκαταρρέει. Επιπλέον η εργασία, πέραν του ότι αποτελεί βαθιά υπαρξιακή ανάγκη του ατόμου, αποτελεί και το μόνον βιοποριστικό μέσον. Άρα η Πολιτεία αρνείται ουσιαστικώς στον πολίτη την ίδια τη ζωή του.
          Νέοι,
Μην γίνεσθε θύματα όσων καθήμενοι έμπροσθεν ενός μικροφώνου ή ενός τηλεοπτικού φακού  καμώνονται τους γνήσιους και οργισμένους υποστηρικτές των δικαιωμάτων σας. Διότι αυτοί οι ίδιοι μετά την ολιγόλεπτη ή ολιγόωρη υποκρισία και τον επαίσχυντο εμπαιγμό προς τον πόνο και την αγωνία σας θα αποσυρθούν στα ασύλληπτης χλιδής διαμερίσματά τους, στις περικαλλείς επαύλεις και στα σύγχρονα ανάκτορά τους, όπου υπό την παρουσία τρυφερών υπάρξεων ξενικής προελεύσεως, των σύγχρονων θεραπαινίδων (ή και σε ορισμένες περιπτώσεις των σύγχρονων παλλακίδων), επιδίδονται στην απόλαυση όσων αγαθών με ύποπτες μεθοδεύσεις συσσώρευσαν. Μην εμπιστεύεσθε λοιπόν αυτούς τους άπληστους νεόκοπους κεφαλαιοκράτες, τους «βιλλούχους», τους «σκαφούχους», τους «πισινούχους» (κυριολεκτικώς εκ της «πισίνας» και όχι μεταφορικώς εξ άλλης λέξεως). Όλοι αυτοί οι σύγχρονοι «Φαρισαίοι» και «Υποκριτές» θεωρούν ότι επιτέλεσαν με τον ανωτέρω τρόπο την…κοινωνική τους αποστολή και δικαιωματικώς επομένως καταφεύγουν σε αυτές τις σωματικές και πάσης άλλης φύσεως ηδονικές απολαύσεις.
          Μην επιτρέπετε σε άλλους να καπηλευθούν την αγωνία σας, να ευτελίσουν τα όνειρά σας, να α-
κυρώσουν τον αγώνα σας. Να γνωρίζετε καλώς ότι τα κίνητρα όσων «οικειοθελώς» προστρέχουν ή πρωτοπορούν στη διεκδίκηση των δικαίων σας είναι τουλάχιστον ύποπτα, αν όχι καθαρώς ιδιοτελή με άγνωστες και βαθιές προεκτάσεις. Εσείς οι μαθητές και οι φοιτητές, οι οποίοι με ξάστερο και φανερό πρόσωπο αντιτίθεσθε κάθε φορά στην εξουσία κινούμενοι  πάντα μέσα στα όρια της ευπρέπειας και της νομιμότητας,ουδεμία σχέση έχετε με όσους δήθεν σας συμπαρίστανται έχοντας καλυμμένο το πρόσωπό τους και προβαίνοντας σε παντός είδους απρέπειες. Αυτοί, για να αποκρύπτουν επιμελώς την ταυτότητά τους, σημαίνει  ότι υποκινούνται από ύποπτα και αθέατα εξωθεσμικά κέντρα, αν δεν είναι οι ίδιοι γόνοι της ιδιοτελούς ολιγαρχίας, πολιτικής ή άλλης. Αλλιώς δεν εξηγείται η απόκρυψη του προσώπου. Αυτό το κάνουν μόνον όσοι κάτι ύποπτο θέλουν να αποκρύψουν.
          Νέοι.
Η γενική των πραγμάτων κατάσταση, διεθνώς και εθνικώς, έχει περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο. Δεν χρειάζονται απλώς μεταρρυθμίσεις (αυτές είναι ήδη παρωχημένες), απαιτείται πλήρης Ανατροπή του σάπιου συστήματος. Αυτή όμως η μεταβολή δε θα επέλθει, αν η προσπάθεια ξεκινήσει από όσους διεφθαρμένους και εξωνημένους διαχειρίζονται τώρα τα κοινά και αν στηριχθεί αποκλειστικώς σε αυτούς. Θα προέλθει η Αλλαγή μόνον από τους Αγνούς, τους Ανιδιοτελείς, τους Άδολους, τους Ικανούς, τους Τίμιους, τους Ακεραίους, τους Ειλικρινείς, τους Φίλεργους, τους γνήσια Δημοκρατικούς, τους Ηθικούς, τους Ενάρετους. Και τις ιδιότητες αυτές μόνον Εσείς οι Νέοι διαθέτετε, διότι ακόμη δεν έχετε έλθει σε επαφή με την αλλοτριωτική και εξανδραποδιστική νοοτροπία των μεγάλων. Επομένως αναπόδραστα μόνον Εσείς μπορείτε να φέρετε εις πέρας τον ηράκλειο άθλο εκκαθάρισης της «κόπρου» που επεσώρευσαν οι ήδη «παρηκμακότες» και «σεσηπότες» (αν όχι και «οδωδότες») εκπρόσωποι της μέχρι τούδε εξουσίας.
           Και το ερώτημα που αυτομάτως προκύπτει είναι πώς θα το καταφέρετε αυτό. Οπωσδήποτε κινούμενοι εντός των συνταγματικών πλαισίων και των ορίων της νομιμότητας και οπωσδήποτε μη εκχωρούντες τους αγώνες και τις δυνάμεις σας στα παρωχημένα πολιτικά και κομματικά σχήματα. Αναζητήστε τους εκφραστές του προβληματισμού σας και τις ηγετικές προσωπικότητες του μεγάλου αγώνα σας μέσα στις τάξεις σας. Είσθε νέοι, έχετε γνώσεις, έχετε πραγματοποιήσει σπουδές αξιόλογες, είσθε πολυγλωσσομαθείς. Διαθέτει επομένως η γενιά σας ό,τι χρειάζεται μία κοινωνία, τους ειδικούς και άξιους ανά τομέα. Δεν σας λείπει τίποτα, είσθε αυτάρκεις ως προς τούτο. Μην εκχωρείτε έναντι πινακίου φακής το πνεύμα και την αξία σας σε ένα γερασμένο σύστημα, διότι και τίποτα ουσιώδες δε θα προκύψει κι εσείς θα εκτεθείτε. Ενώστε λοιπόν τις πνευματικές και ηθικές δυνάμεις σας, συγκροτήστε αντιπολιτευτικό πολιτικό σύλλογο, διεκδικήστε ενωμένοι κι εξασφαλίστε την εμπιστοσύνη των γονιών και αδελφών σας. Η γενιά σας που καλύπτει τις ηλικίες από 15 έως 35 ή 40 ετών μαζί με τους οικείους σας, αν λειτουργήσει με τον ως άνω περιγραφόμενο τρόπο, θα  επιτύχει τη μνημονευθείσα Ανατροπή.
          Μην υποστέλλετε τη σημαία της αδούλωτης ψυχής, της διεκδίκησης  των δικαιωμάτων σας. Απαιτήστε την κλεμμένη ελπίδα. Προσοχή όμως στον τρόπο, την τακτική των ενεργειών σας. Έχετε την εξυπνάδα, την επινοητικότητα να διεκδικείτε και να συγκρούεσθε με όσους σας πληγώνουν, χωρίς όμως να προβαίνετε σε πράξεις που θ’ ακυρώσουν το δίκαιο του αγώνα σας.

                                                                                                        Αντώνιος Η. Τσίχλης
                                                                                                               Φιλόλογος





ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008


Το κείμενο δε θα μπορούσε να μη κλείνει με τον μέγιστο δάσκαλο των εφήβων:

Δεν υπάρχουν σχόλια: