Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Σκάνδαλο στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου ( ; )

Σε λίγες ημέρες  θα λάβουν χώρα οι εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Ένας μεγάλος και δυναμικός θεσμός της ελληνικής επιχειρηματικής κοινωνίας θα αναδείξει τους ανθρώπους που θα αναλάβουν εν μέσω μιας θύελλας νέων νόμων μα και αλλαγών των δικαιωμάτων των λογιστών/φοροτεχνικών/οικονομολόγων, να ορθώσουν το ανάστημα, την αξιοπιστία και το ρόλο του θεσμού.





Ήδη οι υποψήφιοι έχουν ξεκινήσει έναν μεγάλο αγώνα για το ποιος θα βρίσκεται στο βάθρο μα και για το πως θα διαμορφωθούν οι δυνάμεις όσο το δυνατόν πιο βολικά για τη παράταξή του. Όπως σε κάθε κερήθρα που έχει και μέλι στη χώρα μας, έτσι και εδώ, οι κομματικές παρατάξεις (και όχι μόνο) που αποτελούν το παρακλάδι των πολιτικών φορέων του Κοινοβουλίου δίνουν ασφυκτικά δυναμικό παρόν.
Δικαίωμα ψηφοφορίας διαθέτουν τα μέλη του Οικ. Επιμελητηρίου Ελλάδος με την προϋπόθεση να έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους (εξαμηνιαίες συνδρομές αξίας περίπου 4-5-6€) στον οργανισμό. Ήδη πολλές φωνές κάνουν λόγο ότι έχουν ξεκινήσει οι τηλεφωνικές επαφές από διάφορους υποψηφίους προς μέλη του οργανισμού (ψηφοφόρους), οι οποίοι ρωτάνε αν έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές τους οφειλές (ώστε να έχουν δικαίωμα ψήφου) και αν όχι, τότε προβαίνουν οι ίδιοι σε τακτοποίησή τους!!! Είναι ένα κοινό μυστικό και όποιος πει πως δε γνωρίζει το τι συμβαίνει είναι το λιγότερο εντεταλμένος. Τέλος, έχουν κάνει και την εμφάνισή τους διάφοροι που καλούν σε προσωπικά τηλέφωνα διαφόρων μελών για να τους ενημερώσουν για το «πρόγραμμα» της κάθε παράταξης. Είναι απορίας άξιο πως έχουν βρει πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία των μελών του Επιμελητηρίου. Ελπίζω ο φορέας να μην έχει καμία ανάμειξη μιας και από εκεί γεννούνται ποινικά κολάσιμες πράξεις, για επεξεργασία προσωπικών δεδομένων βάσει του Ν.2472/ 1997.

Γίνεται έκκληση στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να μεριμνήσουν ώστε αν υπάρχουν όντως τέτοια περιστατικά να παταχθούν εν τη γεννέσει  τους και να εξακριβωθεί εάν αποτελούν εκτός από ηθικά παραπτώματα, ποινικά κολάσιμες πράξεις  (Ο Ποινικός Κώδικας ορίζει στο άρθρο 165 πως όποιος από την προκήρυξή της και έως το πέρας της ψηφοφορίας προτείνει, παρέχει ή υπόσχεται σε εκλογέα δώρα ή οποιαδήποτε άλλα ωφελήματα που δεν του οφείλονται ως αντάλλαγμα για να παραλείψει την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ή για να το ασκήσει με ορισμένο τρόπο τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών και με χρηματική ποινή.  Αυτή βέβαια η διάταξη αφορά αποκλειστικά Κοινοβουλευτικές, Δημοτικές και άλλες εκλογικές αναμετρήσεις και όχι εκλογές σε επίπεδο Οργανισμών) .
Γίνεται έκκληση στον ίδιο τον οργανισμό να ελέγξει (αν διαθέτει τέτοια αρμοδιότητα) και να διοργανώσει τις εκλογές μέσα σε ένα περιβάλλον Δημοκρατίας και όχι ρεμούλας. Τέλος και σημαντικότερον, γίνεται έκκληση στα απανταχού μέλη του Επιμελητηρίου να κατέβουν μαζικά στις εκλογές ώστε να μη κυριαρχήσουν για μια ακόμη φορά οι μειοψηφίες, να ψηφίσουν με βάση το ποιος θα προασπίσει τα συμφέροντα του Επιμελητηρίου και όχι με βάση το ποιος θα τους τακτοποιήσει τις οικονομικές οφειλές των 5-10€ και έπειτα να του «παραδώσουν» τη φωνή τους.

Εν έτει 2013 και σε μια γεωμετρικής προόδου παρακμάζουσα χώρα/κοινωνία, ας δείξουμε το δρόμο στην ελληνική κοινωνία, δίνοντας χρίσμα στους ικανούς και τους άριστους και όχι στους αρεστούς. Όποιος κατέχει τις θέσεις του Οικ. Επιμελητηρίου έχει τη δυνατότητα να «μοιράζει» δουλειές πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε ανθρώπους που ορίζει αυτός και τα συμφέροντα είναι ιδιαίτερα μεγάλα.
Είναι δύσκολο, το αντιλαμβάνομαι, είναι μια σκέψη έξω από την ελληνική πραγματικότητα μα και οι καιροί που ζούμε είναι δύσκολοι και απαιτούν ένα άλλο είδος σκέψης και ανθρώπου,  ανθρώπους με επαυξημένη αντίληψη και συλλογική διάθεση. Ας την αποκτήσουμε. Ενεργοί πολίτες ή συμμέτοχοι αμέτοχοι;

Υ.Γ. Για τους καλοθελητές να δηλώσω πως ο συντάξας δεν είναι υποψήφιος στις εκλογές καθώς και δε προέρχεται από τον οποιοδήποτε κομματικό θώκο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: